Geweldig; een puber!

Voor velen is dit een zin vol tegenstelling. Een puber heeft het imago van lastig, dwars, lui en ongeïnteresseerd. Eigenlijk kan ik zo nog wel een poosje doorgaan. Maar dat ben ik niet van plan. In mijn ogen zijn pubers namelijk echt geweldig.

Het bijzondere is dat wij niet de eerste zijn die roepen; die jeugd van tegenwoordig! Onze ouders dachten hetzelfde toen wij jong waren. Sterker nog; Socrates (469-399 v.Chr.) zei het al: ‘onze jeugd heeft tegenwoordig hang naar luxe, slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen.’

Het is en blijft een raadselachtige tijd, die puberteit. Iedere ouder is zelf puber geweest maar lijkt zijn eigen onstuimige verlangens, heftige gevoelens en sociaal gemotiveerde drive alweer te zijn vergeten. Op de een of andere manier is het lastig om terug te halen hoeveel onzekerheid en twijfels je kon hebben als jongere.

Er is steeds meer bekend over de wonderlijke fase van de puberteit.

Door onder andere hersenonderzoek is veel nieuw inzicht gekomen over de processen die gaande zijn in het brein van een puber. Van daaruit wordt typisch pubergedrag een stuk beter verklaarbaar. Ook worden er veel onderzoeken gedaan naar motivatie, emotieregulatie en gedrag van jongeren. Ook hieruit is veel waardevolle kennis opgedaan.

We verdiepen ons gewoonlijk maandenlang als er een kind op komst is. Alles willen we weten. Van ontwikkeling tot aan verzorging, van hygiëne tot kinderziekten. Goed dus om deze goede gewoonte vast te houden en aan te passen aan de ontwikkeling die je kind doormaakt. De Puberteit is op het eerste levensjaar na, de grootste ontwikkeling die een mens meemaakt. Zeker nuttig dus om te weten wat je zoal te wachten staat!

Je als ouder verdiepen is de fase die je kind doorgaat zorgt voor inzicht, maar ook begrip. Misschien geeft het zelfs herkenning en respect. Uiteindelijk delen we allemaal dezelfde basisbehoeften: in verbinding staan met de ander, acceptatie van ons als individu en veiligheid onszelf te kunnen en mogen zijn.

In de lezing ‘Puber Talk’ geef ik een korte rondleiding door de puberteit. Een feest van herkenning, maar ook vanuit een ander perspectief leren kijken naar pubers.

Onderwerpen die aan bod komen in ‘Puber Talk’:

  • Wat is de puberteit eigenlijk?
  • Welke veranderingen vinden plaats?
  • Waar komt dat typische pubergedrag vandaan?
  • Waar heeft de puber anno 2019 mee te dealen?
  • Hoe is onze rol als ouder?

Er wordt veel informatie gedeeld en er is ruimte om je eigen vragen te stellen.
Wil je informatie of je aanmelden? Klik hier.

Data:
Op dit moment zijn er geen nieuwe data gepland.

Heb je interesse? neem gewoon even contact op met UP