catch up

Leuke en gekke nieuwtjes over de mens en zijn gedrag… er zijn er genoeg. Er worden allerlei goede, bizarre, interessante, lachwekkende, leerzame en soms behoorlijk nutteloze onderzoeken gedaan. Waarom? Mensen zijn nieuwsgierig en willen graag alles weten en dan geldt vaak: hoe gekker de nieuwtjes, hoe leuker. 

  • Hersenen zijn gedurende de kinderjaren en de adolescentie nog volledig in ontwikkeling. Hersenen zijn pas rond 25 jaar volledig ontwikkeld.
  • Reuk is het enige zintuig die zijn informatie rechtstreeks in het emotiecentrum van ons brein aflevert. Daarom kan een bepaalde geur gemakkelijk emoties en herinneringen oproepen. Bijvoorbeeld een geur van parfum of etensluchten.
  • Dan is het logisch dat wij bij onze partnerkeuze ook op geur afgaan. Als je de lichaamsgeur van iemand niet prettig vindt zal er geen warme intieme relatie ontstaan.
  • Het brein kent geen onderscheid tussen fictie en werkelijkheid. We kunnen heel gemakkelijk onze hersenen voor de gek houden. Vanuit ervaring leren we en beredeneren we wat fictie is en wat werkelijkheid. Zou dit het succes van mindfuck zijn?
  • Onderzoek (Sprecher, Barbee en Schwatz) naar eerste keer seks, gaf aan dat op de schaal van 1 tot 7 mannen deze ervaring gemiddeld een 5 geven terwijl vrouwen met een gemiddelde van 2,95 beduidend minder tevreden zijn.
  • Woody Allen (acteur, filmproducent) zei ooit:
    “Ik had een slechte opvoeding. Ik zat op een school voor emotioneel gestoorde mensen.”
  • Jongeren kiezen sneller voor de korte termijn beloning dan de lange termijn beloning. Daarom gaat juist deze groep liever gamen, shoppen of snoepen (hierdoor wordt er een stofje in hersenen aangemaakt die voor genot/beloningsbeleving zorgen) in plaats van te gaan studeren. Hiervan volgt de beloning (een diploma en een baan) immers pas op lange termijn.
  • Uit onderzoek (Kees Keizer) blijkt dat de uitstraling van omgeving bepalend is voor gedrag. Associaal gedrag blijkt te verdubbelen als er graffiti en rommel in een omgeving aanwezig is. Behulpzaamheid verdubbelt in een nette, schone omgeving.
  • Uit verschillende onderzoeken (o.a. Becker & Stein) blijkt dat er geen aantoonbaar verband is tussen het bekijken van porno en het plegen van een zedenmisdrijf danwel seksuele agressie.
  • Volgens Amerikaanse Psycholoog Stephan Ceci hebben scholieren die gezond eten gemiddeld een hoger IQ dan kinderen die op junkfood leven. Tja, beetje een instinker natuurlijk want: is het gewoon slimmer om gezond te eten of zorgt gezond eten voor een hoger IQ?
  • Onderzoekers uit Liverpool en Maastricht concludeerden dat linkshandigen doorgaans beter in wiskunde zijn dan rechtshandigen… Bijzonder, want de vaak gehoorde regel: linkshandigen zijn creatiever is nooit bewezen en daarmee: een broodje aap.
  • Auteur Elliot Aronson beweert: “Op lange termijn heb je meer spijt van dingen die je niet hebt gedaan in je leven, dan van dingen die je wel hebt gedaan. Op korte termijn is dat precies omgekeerd.”
  • Een glas warme melk nemen kan helpen tegen slapeloosheid. Dit komt doordat hierin een stofje zit voor aanmaak van ons slaaphormoon melatonine. Beter nog is om dit samen met koolhydraten te nemen voor betere opname. In een banaan zit beiden. Austalisch onderzoek adviseert: een melk/banaansmoothie.

WIL JE EEN UP-DATE MAKEN?