Als ouder van een puber heb je het soms flink te stellen met je kind. Pubergedrag wordt vaak ervaren als lastig en sfeerbepalend. Ik wil zeker niet beweren dat al het gedrag van jongeren gemakkelijk is. Echter als je begrijpt wat puberteit inhoud, welke veranderingen er gaande zijn, dan begrijp je ze een stuk beter.
En eerlijk is eerlijk; stiekem zouden we zelf altijd jong willen blijven, toch? De vrijheid, humor, de wereld nog aan je voeten, op weg naar avontuur. Niet belemmerd door beperking. Juist denken in mogelijkheden en kansen. Jong is hip. Jong is de toekomst.
Waarom hebben we dan toch zo veel moeite met onze puber en zijn/haar gedrag?
De ene dag zitten ze bij je op schoot, het volgende moment groeien ze je boven het hoofd. Ze halen rare fratsen uit en komen afspraken niet na. Om nog maar niet te spreken van het hang-gedrag, de hele dag op hun telefoon en weinig behulpzaam om een bijdrage te leveren aan het gezinsleven. Conflicten en confrontaties lijken onvermijdelijk.
Ligt dit aan onze verwachtingen of zijn pubers echt zo naar?
In de puberteit verandert er in razend tempo enorm veel. Vanaf ongeveer 10 jaar komen de eerste signalen van de komst van de puberteit. Het slaap-waak ritme en het lichaam verandert. De hersenen zijn volop in ontwikkeling . Zie hiervoor ook mijn pagina puberbrein.
Kortom: een hectische periode in het lijf van onze jongeren. Niet raar dat ze regelmatig onderuit op de bank hangen aan hun mobieltje vastgekleefd.
De fysieke en mentale ontwikkeling zorgt voor bijpassend gedrag. O.a.:
- Het ene moment uitgelaten, het andere moment neerslachtig
- Moeilijk behoeften bedwingen zoals snoepen, gamen enz.
- Op zoek naar kicks
- Moeilijk risico’s zien en gevaar inschatten
- Lastig in slaap komen en moeilijk uit bed te krijgen
- Slordig/chaotisch
- Gericht op leeftijdgenoten
Nu wil de puberteit zeker niet zeggen dat alles naar en lastig is, in tegendeel, het is ook een hele mooie en inspirerende periode. Het is maar hoe je ernaar kijkt. Pubers zijn namelijk ook:
- Flexibel
- Creatief
- Ondernemend
- Leergierig (in ieder geval bezitten ze een groot leervermogen;-)
- Avontuurlijk
- Humoristisch
Wil je meer weten wat de puberteit in het algemeen of heb je vragen over je eigen puberende kind. Neem gerust contact op met UP de groeipraktijk en ontdek wat UP voor je kan betekenen.
Bronnen:
Het puberende brein van Eveline Crone.
Het sociale brein van de puber van Eveline Crone.
Puberbrein binnenstebuiten van Huub Nelis & Yvonne van Sark.
Het puberbrein, de missende handleiding van Ben Kamphuis & Aletta Smits.