ACT therapeut

Yesss…vandaag begin ik aan een 5-daagse ACT-training bij Psychodidact te Waalwijk.

ACT staat voor ‘acceptence and commitment therapy’. (grondlegger Steven Hayes). Letterlijk vertaald: accepteren en verbintenis. Deze relatief nieuwe en bewezen vorm van gedragstherapie gaat ervan uit dat het zinloos is te vechten tegen onvermijdelijke zaken. Hoe harder je blijft vechten hoe meer dit ten koste gaat van een gezond en waardevol leven.

ACT-therapie leert je anders om te gaan met dingen waar je geen of weinig invloed op hebt. Een nieuwe, andere relatie opbouwen met jezelf en je eigen (nare) gedachten. Deze vorm van therapie gaat gepaard met veel metaforen en een gezonde dosis humor. Het legt de verbinding met het nu waarin je leert op basis van je waarden dingen te ondernemen.

Super veel zin in, omdat ik erin geloof dat deze verfrissende en beeldende manier van dealen met je eigen kronkels met name voor jongeren erg succesvol kan zijn. ACT geeft je de keuze om te stoppen je nog langer te pijnigen met allerlei nare en onvriendelijke gedachten over jezelf. Werkt aan bereidheidheid te accepteren wat niet te veranderen is en leert ervaren hoe te leven zoals je zelf wil.

Get out of your mind and into your life