21 Maart en 4 April a.s. houdt UP de lezing ‘Pubertalk’.

Zodra we een baby verwachten zijn we ons 9 maanden aan het voorbereiden. We lezen en praten er eindeloos over.  We dompelen ons onder in de wereld van nieuw leven, groei en ontwikkeling.

De puberteit is na het eerste levensjaar de fase waarin de mens zich het sterkst ontwikkelt. Lichamelijk en mentaal. Zinvol om ook nu weer te verdiepen als ouder. De hersenen zijn volop in de groei en ontwikkelen zich in razend tempo. Net als in de kinderjaren gaat deze groei in fasen. Pas rond het 25stelevensjaar zijn de hersenen volwassen.

Wist je bijvoorbeeld dat de hersenen van een 25-jarige zo’n 200 keer sneller werken als de hersenen van een 10-jarig kind? Fascinerend toch!? Best handig te weten welke impact dit heeft op je kind, op jou en op het hele gezin. Zodra je meer inzicht krijgt in deze ontwikkeling begrijp je beter waarom jouw kind zich soms puberaal gedraagt.

Tot voor kort werd gedacht dat het puberbrein een ‘onaf’ geheel zou zijn.

Na veel onderzoek begint deze visie te veranderen. Het brein van pubers lijkt exact te voldoen aan de behoeften van deze leeftijdsgroep. Vanuit dit nieuwe perspectief is het bijhorende gedrag juist zinvol. Het voorziet in de kracht om los te komen van de eigen veilige basis en op zoek te gaan naar eigen identiteit en mogelijkheden. Als deze fase overgeslagen zou worden, zouden we minder risico’s nemen en geen nieuwe ervaringen opdoen. Juist dit is een essentieel onderdeel van volwassenwording.

Jongeren ontdekken wie ze zijn en welke behoeften, krachten en kwaliteiten ze bezitten. Afzetten tegen ouders en focus op leeftijdsgenoten zorgt dat we ons open gaan stellen voor nieuwe relaties om onze toekomst veilig te stellen; een sociaal netwerk en een liefdesrelatie. De flexibiliteit en leervermogen van hersenen in deze fase zorgt dat we ons gemakkelijk kunnen aanpassen aan de veranderde situatie…Nu de ouders nog 😉

Als ouder is het vaak zoeken naar je nieuwe rol in relatie met je kind. Soms worden we misleid door schijnbare zelfstandigheid van pubers en het volgende moment lijken ze volledig afhankelijk en hebben ze behoefte aan jouw support. Als ouder kun je veel betekenen voor je kind. Daarvoor kun je een beetje lerten meebewegen; beschikbaar blijven, warmte en genegenheid bieden, maar ook los durven laten en werkelijk luisteren.

Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk ook eens op www.up-degroeipraktijk.nl/lezing-puber-talk of meld je hier direct aan voor de lezing ‘Pubertalk’.

Data:
Donderdag 21 maart 20.00 uur (Max. 12 personen)
Locatie: UP de groeipraktijk, van Oldenbarneveltlaan 7 Rosmalen (toegang € 12,50)
Of
Donderdag 4 April 20.00 uur (Max. 30 personen)
Locatie: Lokaal 1A, Helvoirtseweg 126A Vught (toegang € 7,50)