Er is veel gaande in de puberteit. Lang niet altijd gaat het zoals gewenst. Regelmatig moeten er problemen getackeld worden. In contact staan met je kind helpt. Dit is niet altijd makkelijk, maar zeker een uitdaging.

De rol als ouder is zeer belangrijk binnen het groeiproces van onze kinderen. Wij zijn de basis voor onze kinderen. Het kind is niet alleen met het probleem, we lopen samen tegen iets aan. En als je er op die wijze naar kan kijken en de confrontatie durft aan te gaan is er altijd een weg UP.

Met het zoeken op internet naar informatie heb je een mooie stap gezet. Het verdiepen in wat hen bezighoudt en wat de puberteit inhoudt is waardevol en helpend. Zo kun je gedrag leren begrijpen en herkennen.

Hoe kun je als ouder contact krijgen met je puber?

Vanuit de behoefte aan hechting en verbondenheid (een primaire behoefte) is en blijft werkelijk contact maken met je kind essentieel binnen de relatie. Maak tijd vrij, ben beschikbaar en toon interesse. Voor een jongere in de puberteit kan dit contact maken best lastig zijn en wijzen ze jouw pogingen misschien wel eens af. Pak dit niet persoonlijk op. Bedenk dat je kind zijn interne strijd voert en dit tijdelijk op jou, de veilige haven, projecteert. Het is een fase, het hoort erbij.

Als je blijft uitstralen dat het kind bij jou terecht kan en jij je onverdeelde aandacht wil schenken, komt het kind graag bij je terug.

Je kind heeft je nodig al lijkt het soms van niet. Met name in belangrijke keuzes zoals studiekeus, hoe dingen aan te pakken om doelen te bereiken, hebben ze behoefte aan steun en begeleiding van ouders. Ook warmte en veiligheid is van groot belang. Al lijken ze niks te willen delen en non-stop online met anderen te zijn, de behoefte aan rust en nestgeur vinden ze nergens anders dan thuis.

Een kind heeft het recht kind te zijn.
De puber heeft het recht puber te zijn.

De puberteit gaat vrijwel altijd gepaard met opstand, grensoverschrijdend gedag en crisis.
Blijf vertrouwen geven en steun bieden. Dat vraagt soms best veel van ouders, maar een kleine geruststelling; het wordt beter!

Wil je weten hoe je aan jouw contact met je kind kunt werken? Wil je samen op zoek naar mogelijkheden om contact te herstellen, of te verdiepen? Neem vrijblijvend contact op met UP de groeipraktijk.

 

Bronnen:
Het puberende brein van Eveline Crone
Het sociale brein van de puber van Eveline Crone
Puberbrein binnenstebuiten van Huub Nelis & Yvonne van Sark
Het puberbrein, de missende handleiding van Ben Kamphuis & Aletta Smits
Laat je kind niet los van Gordon Neufeld & Gabor Maté