Last but not least: Ben lief voor jezelf! We zijn vaak geneigd heel streng en hard te zijn als het onszelf aangaat. Waarom eigenlijk? Hoe komt het dat we vaak liever zijn voor onze vrienden dan voor onszelf? Wat betekent compassie eigenlijk?

Compassie betekent een gevoel van medeleven met de ander, zonder oordeel de ander aanvoelen en erkennen. Dit kan ook richting jezelf, dan noemen we dit zelfcompassie. Het brengt mildheid en vriendelijkheid richting jezelf, met al je plussen en minnen.

Onszelf bekritiseren activeert ons stresssysteem; je wordt alert op dreigend gevaar en stimuleert aanmaak van stresshormoon. Dus als je al niet lekker in je vel zit en je innerlijke stem gaat ook nog eens lelijke dingen roepen tegen je, dan doet dit geen goed aan de situatie!

Zelfcompassie is een mooi maar vaak lastig onderdeel. Voor veel mensen, en zeker voor jongeren, heeft het iets raars, bijna viezig. Het wordt geassocieerd met zelfmedelijden of zelfliefde. Geloof me, vies is het niet! Sterker nog; al doende gaat dit steeds gemakkelijker en pluk je er al gauw de vruchten van.

Extra moeilijkheid bij jongeren is dat ze vaak last hebben van het fenomeen; persoonlijke fabel. Dit betekent dat jongeren geneigd zijn te denken dat ze de enige zijn die met dit probleem of dit verdriet te maken hebben en dat niemand dit (her-)kent. Jullie begrijpen mij toch niet! Ik ben echte de enige die… Dit is tegenstrijdig aan zelfcompassie aangezien daar wordt uitgegaan van erkenning van jouw menselijkheid. Dat verbind je met anderen.

Zelfcompassie en jongeren

Kijk eens naar jezelf als was je je beste vriend en kijk van daar eens naar wat je nodig hebt op dat moment. Een beetje zelfcompassie; vriendelijkheid naar jezelf. Wist je dat je jezelf kan troosten? Als je jezelf over je arm aait maakt je lichaam oxytocine aan wat ervoor zorgt dat we ons veilig voelen en ons stresssysteem kalmeert. Zelfcompassie is wetenschappelijk bewezen een effectief middel om rustig te worden.

Dit zijn de stappen die hiervoor nodig zijn:

  1. Ben vriendelijk tegen jezelf, niet kritisch en veroordelend maar aardig en begripvol.
  2. Geef erkenning aan jouw menselijkheid, wat ons met anderen verbindt. Nobody’s perfect! Je bent zeker niet de enige die…
  3. Onze ervaringen aandacht schenken, dit kan je ondersteunen met troostende gedachten en gebaren als aaien en masseren.

 

Wil je terug naar de hoofdtekst, klik hier.

 

Bronnen:
Zelfcompassie, Kristin Neff
Verboden voor ouders, Gijs Jansen
Kijk ook eens op mijn eerdere nieuwsbericht over zelfcompassie