zelfcompassie

Lief zijn…en dan vooral voor jezelf! In de gesprekken in mijn praktijk blijkt dit best lastig. De eerste reactie is vaak: ‘Ai, dat is raar!’
Het voelt eng, ‘lief zijn voor jezelf’ ofwel zelfcompassie is vaak taboe.

We zijn vaak vriendelijker voor iedereen om ons heen dan voor onszelf. Waarom eigenlijk? Het is een dagtaak om het voor iedereen goed te doen, aardig te zijn, grappig, vriendelijk en zorgzaam. Daar is op zich niks mis mee, maar waarom zijn we dan juist zo hard tegen onszelf?

We stellen aan onszelf bijna onhaalbaar hoge eisen.

We vinden dat we alles goed moeten kunnen, mogen vooral geen fouten maken. Als dit wel gebeurt is er gevoel van falen en gêne. Er ontstaan allerlei nare gedachten: ‘ik kan ook helemaal niks, ik voldoe niet, wat ben ik voor een sukkel.’ Zo praten we onszelf de put in. Om vervolgens ons verdrietig en eenzaam te voelen. Deze kwetsbare gevoelens houden we, als het even kan, sterk verborgen om niet nog meer schaamte te hoeven voelen.

Wat doen we als onze beste vriend bij ons komt en zijn fout, angst of onzekerheid met je deelt? Totaal het tegenovergestelde! Je omringt hem met aandacht, begrip, en zorg. Probeert hem positief te motiveren en op te beuren. In plaats van negeren, sluiten we aan op de behoefte van de ander op dat moment!

Benader jezelf eens als je allerbeste vriend: Ben aardig en mild.

Bedenk wat je nodig hebt op zo’n moment. Besteed aandacht en liefde aan jezelf. Zeg iets vriendelijks tegen jezelf, gun jezelf een momentje rust, plan een activiteit die je fijn vindt. Allemaal vormen van zelfcompassie. Dat is een hele gezonde vorm van zelfzorg.

Jezelf toestaan om een vervelende dag met drank te kunnen vergeten is geen zelfcompassie. Het kan wel iets zijn wat op later tijdstip om zelfcompassie vraagt. Het gaat om respect en liefde naar jezelf; jezelf accepteren mét de pijn en de fouten die jij maakt. Dat is namelijk wat wij, mensen, gemeen hebben; we voelen onze pijn en maken allemaal fouten.  Zo leven en leren we; hierdoor groeien we verder.

Goed voor jezelf zorgen. Pas dan kun je ook het beste van jezelf aan anderen geven. Niet voor niks is het in een vliegtuig de bedoeling dat je eerst je eigen zuurstofmasker opzet voordat je een ander helpt…

 

Leestip: het boek Zelfcompassie van Kristin Neff

Wil je meer weten? Neem contact op met UP.