Herfst

Herfst!

Bladeren vallen in prachtige kleuren. De zon laat zich minder zien en de avond valt vroeg. Voor de één een sombere tijd, de ander smult van de knusse lange avonden.

Eén ding hebben we dit jaar gemeen; het is een herfst als geen andere. De maatregelen rondom Corona duren voort en de dreiging voor aanscherping ligt op de loer. Gelukkig zijn de scholen nog open, zodat jongeren elkaar kunnen treffen en structuur hebben.

De jus lijkt er behoorlijk vanaf. Geen feestjes, niet stappen of met je vrienden ergens chillen. Geen uitjes of festivals om naar toe te leven.

Hoe lukt het jou hiermee om te gaan?

Dit is veelal afhankelijk van je karakter, maar ook van opvoeding en eerdere leerervaringen. Hoe veerkrachtig en flexibel ben je eigenlijk?

Zelf merk ik dat deze lange periode van afstand en sober leven me nu zwaarder valt dan eerder. Is de rek eruit? Zijn alle taken in en om huis geklaard? Is het de herfst en winter die voor de deur staan? Het is moeilijk te zeggen en lang graven naar antwoorden wakkert mijn piekeren aan.

Liever zet ik een actie in door goed voor mezelf zorgen. Dit start met voldoende slaap en gezonde voeding. Iets lekkers koken kan me blij maken, dus daar besteed ik aandacht aan. Ik sport veel. Daar voel ik me fit en gezond bij en het maakt mijn hoofd even leeg. Elke dag plan ik iets in wat ik leuk vind, al is het klein. De focus ligt op lichtpuntjes, dingen waar ik blij van word. Een kus van de kinderen, wandelen met de honden, een mooie lucht, een goed glas wijn. Dit heel bewust en met aandacht doen helpt me loskomen van piekeren en zorgen. Dat brengt ontspanning en rust. Zo hou ik energie om door te gaan.

De herfst als metafoor.

Herfst is het grote loslaten. Bedenk wat jij achter je wil laten. Zoek in de natuur iets wat dit symboliseert; een tak, een blad of een gevallen kastanje. Vervolgens neem je heel bewust afscheid hiervan. Je kan de objecten begraven, verbranden of ergens in het water gooien en achter je laten. Zo wordt deze herfst een klein beetje lichter!

 

Wil je werken aan jouw veerkracht, klik dan hier om contact op te nemen met UP.