Vandaag staat in NRC next een stuk over het nieuwe kookboek ‘Simpel’ van Yotam Ottolenghi.

De vraag die aan bod komt; Wat is ‘simpel’ als het eten betreft? Dat blijkt voor iedereen anders; weinig ingrediënten, makkelijk voorbereiden, weinig handelingen, snel te bereiden en weinig afwas. Het zijn allemaal beschrijvingen van simpel binnen de context eten. Zo werkt het dus: een simpel woord is helemaal niet zo simpel, maar kan vele betekenissen omvatten.

Zo is het ook met waarden. Een waarde is wat voor iemand belangrijk is en zijn/haar drijfveer is in doen en laten. Dit kan zijn; zorgzaam, toegewijd, rust, vertrouwen, autonomie, ga zo maar door. Achter al deze waarden zitten verschillende betekenissen.

Vrijheid kan o.a. betekenen:

  • kunnen zeggen wat je denkt.
  • niet opgesloten zitten
  • eigen keuzes maken
  • financiele ruimte hebben
  • niets bezitten
  • geen verplichtingen hebben
  • op avontuur gaan
  • in een veilige omgeving zijn

Allerlei verschillende normen achter de waarde vrijheid. Sommigen zijn zelfs tegengesteld aan elkaar. Logisch dat er gemakkelijk verwarring kan ontstaan.

Een voorbeeld:

Een gezin deelt de waarde veiligheid.
Vader’s norm van veiligheid is dat het alarm op het huis staat als ze weggaan. Moeder’s norm van veiligheid is dat iedereen emoties kan uiten zonder dat dit tegen je wordt gebruikt. Voor het kind betekent veiligheid vrede in huis.

Op een dag blijkt dat moeder het alarm niet heeft aangezet. Vader zegt; “Als je steeds piept en zeurt dat je bang bent voor ongewenste bezoekers, waarom zet je dan het alarm niet op het huis?”

Er ontstaat een heftig conflict. Ondanks een gezamelijke waarde voelt ieder zich onbegrepen en daardoor juist onveilig. Moeder omdat haar angst tegen haar gebruikt wordt. Vader omdat het huis niet zorgvuldig was afgesloten. Het kind omdat er ruzie is.

Duidelijkheid in wat voor jou belangrijk is en welke normen je daarbij hanteert biedt inzicht. En hoe beter je leeft naar je eigen belangrijke waarden, hoe meer voldoening er kan ontstaan.

Wil jij ook onderzoeken hoe dit thema in jouw leven speelt?
Bel voor een afspraak of klik hier