kracht-van-overtuigingen

Soms kan een zin je direct raken. Zo kwam ik deze tegen:

Overtuigingen kunnen een soort gevangenis zijn en we weten niet hoe opgesloten onze geest zit totdat we de wereld vanuit verschillende perspectieven zien. Van Gary B. Meisner

Dagelijks kom ik ze tegen: overtuigingen waaronder jongeren en ook hun ouders gebukt gaan: Ik voldoe niet aan de verwachtingen van anderen. Ik stel mijn ouders teleur. Ik ben een slechte ouder. Enzovoort.

Een overtuiging is eigenlijk een serie van conclusies ontstaan vanuit ervaringen. Je geeft betekenis aan een ervaring vanuit waarden die je meekrijgt, vanuit cultuur, opvoeding of eigen inzichten. Herhaalt deze of vergelijkbare ervaring zich enkele malen dan kan de betekenis een overtuiging worden. Deze slaat nu niet meer op een enkele situatie, het heeft invloed op veel dingen die je doet.

De overtuiging wordt een nieuwe waarheid en houdt ons in de tang.

Het heeft effect op hoe we ons voelen en het heeft gedragsmatig effect. Een sterke overtuiging heeft de kracht om alles wat er gezegd of gedaan wordt vanuit deze ‘nieuwe waarheid’ te bekijken. En voor je het beseft is deze gedachte de baas over jou i.p.v. dat jij de baas bent van de gedachte.

Bijvoorbeeld, leef je met de overtuiging: ik ben niet goed genoeg, zorgt voor gevoel van eenzaamheid, verdriet of boosheid en heeft als gevolg dat je bijvoorbeeld de lat voor jezelf heel hoog gaat leggen. Elke keer dat je een (hoog) doel niet bereikt, ervaar je dit als bevestiging: zie je wel, ik ben niet goed genoeg. Je kijkt naar je leven door de bril van ‘ik ben niet goed genoeg’.

Je brein neemt overtuigingen voor waar aan en automatiseert deze gedachte. Ze zitten diep geworteld in ons brein. Zo kunnen ze een deel van jouw identiteit worden: Ik ben fout i.p.v. ik maak een fout. Overtuigingen kunnen overigens zowel belemmerend als bevorderend zijn.

Geen slechte vergelijking dus: een (denkbeeldige) gevangenis. Je bent in de greep van de overtuiging. Zonder dat je de vrijheid neemt om deze te weerleggen, op afstand naar te kijken of een nieuwe invalshoek te kiezen.

Bij UP gaan we kijken naar jouw gedachten, onderzoeken deze en gaan ermee aan de slag. Ben jij klaar voor een escape?