Back to school.

Deze woorden hebben dit jaar een extra lading gekregen! Vanaf maart dit jaar zijn er weinig fysieke schooluurtjes geweest. Nu mogen de meeste leerlingen van middelbaar en lager onderwijs weer ‘gewoon’ naar school. De meeste vervolgopleidingen starten hun jaar gecombineerd, online en op locatie.

Wat betekent dit nou eigenlijk voor jongeren? Jeugd is bijzonder sociaal gemotiveerd. Ze zijn sterk gericht op leeftijdsgenoten. Ze spiegelen zich aan elkaar en ontwikkelen hun identiteit en zelfbeeld op basis van wat ze binnen hun eigen groep zien en ervaren. Dan snap je dat ze elkaar dus erg nodig hebben. Ze willen continu in verbinding staan met andere jongeren.

De puberteit is een fase waarin ze extreem veel leren betreft omgaan met elkaar, manieren van communiceren en emoties bij anderen leren herkennen. Een compleet zelfbeeld ontwikkelen, je plek binnen de groep zoeken en je kunnen verplaatsen in anderen om zo vanuit een nieuw perspectief weer naar jezelf te kijken. Kortom, intensieve processen die vragen om veel contacturen!

Logisch en verklaarbaar dat de problemen onder jongeren zijn toegenomen.

Online biedt slechts een fractie van de snelheid en dynamiek van werkelijk contact. De uitdaging/mogelijkheid ontbreekt samen nieuwe avonturen te beleven. Daardoor doen ze minder ervaringen op om van te leren. En aangezien jongeren een hypergevoelig emotiecentrum bezitten, is de kans op somberheid over alles wat er (hopelijk tijdelijk) niet is heel reëel.

Natuurlijk namen de meeste jongeren al wat vrijheid om met vriendengroep bij elkaar te komen en te chillen. Toch merk je dat, door het ontbreken van grotere samenkomsten, begrip en verdraagzaamheid verminderen. Er ontstaan gemakkelijk irritaties, ruzies en opstandjes. Dit geldt voor volwassenen maar des te meer nog voor onze jongeren. Hun hersenen moeten echt leren en oefenen in sociale interacties. Maanden thuis kan werkelijk voor een achterstand zorgen.

Dus Yesss, ze mogen weer naar school. Zelfs mijn zoon die elk jaar met gezonde tegenzin de school weer binnenstapt gaf te kennen ‘best wel oké’ te zijn weer naar school te gaan. En voor diegene die zich totaal niet herkennen in dit verhaal, troost je: over 54 dagen is het weer vakantie 😉

 

Herken je de problemen en wil je hierover praten? Klik hier voor informatie of een afspraak bij UP.