Deze combinatie is een uitdaging om iets over te schrijven. Jongeren staan bij uitstek bekend als lui en niet in beweging te krijgen. Genoeg ontspannen kan je dan denken. Ze chillen hele dagen op de bank met Netflix of vrienden. Als je ze iets vraagt vinden ze het al snel te veel en daarbij slapen ze als het even kan een gat in de dag.

Toch is het jongerenbrein constant ‘aan’. Zoals al eerder vermeld zijn er grote veranderprocessen gaande: lichamelijke volwassenwording, sociale- en identiteitsontwikkeling. De hormoonhuishouding is één grote kermis. De Neocortex ontwikkelt zich in rap tempo waardoor steeds meer verbanden worden gelegd en er een nieuwe kijk op de wereld om de jongere heen ontwikkelt. Het emotiecentrum is hypergevoelig en stemmingen wisselen elkaar snel af.

Wanneer jongeren op de bank hangen wil niet direct zeggen dat er ontspanning is. Vaak loopt het hoofd over. Daarbij leven ze in een extreme prestatiemaatschappij. Succes is de norm en de eisen die gesteld worden liggen hoog. In belofte lijkt alles mogelijk, de weg erheen is lang en zwaar. Ze vergelijken zich met de hele wereld. Op Social Media lijkt iedereen een fantastisch leven te leiden. Al die eindeloze mogelijkheden zorgen voor moeilijke keuzes: er zijn alleen al 1300 verschillende studies in Nederland.

ontspannen

De tijd die we nemen om werkelijk te ontspannen is gering. Los gaan op een party valt niet onder ontspanning. De harde muziek, de sociale context en de drank zorgen voor opperste paraatheid. Gewoon even niks moeten, geen druk, weinig prikkels, dan kan je lichaam en geest zich herstellen en eerdere prikkels verwerken. Wist je dat het bewezen is dat het veel effectiever is om korte perioden te leren en dit af te wisselen met ontspanning? Ook in werksituaties blijkt dat regelmatig een goede ontspanningsoefening de effectiviteit van werken vergroot en ziekteverzuim tegengaat.

Het is niet voor niks dat bij een echte burn-out je tot niks meer in staat bent; het lijf schreeuwt dan om rust. Zelfzorg betekent dit voor te zijn en met een grote regelmaat momenten van ontspanning inbouwen. Lekker muziek luisteren, een mooi boek lezen, een wandeling door de natuur, even in de zon op terras zitten en genieten van de rust.

 

 

Wil je terug naar de hoofdtekst, klik hier.