28 Oktober was de eerste editie van de Gezonde Route Rosmalen. Bijna 60 bedrijven op gebied van welzijn en gezondheid openden deze dag hun deuren. UP heeft speciaal voor deze dag de workshop/lezing ‘In contact met je puber’ gegeven. Hierin kwamen allerlei onderwerpen aan bod.
Ten eerste het puberbrein; hersenen groeien door tot 25 jaar.

  • De invloed van (geslachts-)hormonen
  • De hypergevoeligheid van het emotie-centrum
  • Ontwikkeling van de prefrontale cortex; o.a. planning, impuls beheersing, controle, langstermijn denken
  • Eigen identiteit ; wie ben ik en hoe ziet de wereld mij
  • Groei (en snoei) van verbindingen tussen verschillende hersengebieden

Ten tweede; pubergedrag. Al die lichamelijke en mentale veranderingen uiten zich ook in gedrag; we zien typisch pubergedrag. Welk gedrag is dit dan? En; hoe kijken wij, als volwassenen, naar dit gedrag? Soms vergeten we de positieve dingen van onze jongeren te zien. We noemen ze lui, terwijl ze volop mentaal in beweging zijn. Hun flexibiliteit leggen we uit als ‘ze stuiteren alle kanten op’. Hun creativiteit lijkt voor een volwassene niet altijd logisch gedacht. Zonde, want daarmee doen we jongeren tekort!

Vervolgens hebben we gekeken; wie is de puber anno 2018? Daarbij ingezoomd op specifieke zaken waarmee ze dealen:

  • Hoge sociale druk
  • Hoge prikkelverwerking
  • prestatiemaatschappij
  • Vele keuzes

Vanuit daar hebben we gekeken hoe de puber communiceert.

Een voorbeeld:

Mijn zoon van 14 jaar kwam laatst thuis met het bericht: ‘Mijn matties hebben echt dikke pattas man!‘ Ik dacht; ‘Waar hééft hij het over?!’ Bleken zijn vrienden mooie schoenen te hebben…

De taal verandert, maar we willen ze graag blijven begrijpen. Daarvoor hoeven we niet persé  hun straattaal te gebruiken. Als we op empathisch wijze helder en duidelijk communiceren voelen jongeren zich gezien en kunnen we ze aanspreken op wat we van ze verwachten. Het contact opzoeken en afstemmen is essentieel in een goede band met je kind.

Ten slotte was er aandacht voor de rol als ouder in het leven van je puber op weg naar volwassenheid. Hoe je jouw rol kunt inzetten om  in contact te komen of te blijven. Praktische handreikingen en tips over werken aan een veilige ouder-kind relatie.

Kortom; een leerzame en inspirerende workshop/lezing om je kind beter te leren begrijpen. Inzicht helpt om gedrag op een goede manier te herkennen en interpreteren. En tools om als ouder hier handig en opbouwend op in te haken.

Wil jij meer weten of een persoonlijk gesprek? Of ben je geïnteresseerd in deze lezing?
Bel voor een afspraak of klik hier