Jongeren maken een flinke groei door. In lengte, in body en in spierkracht. Ook is er grote mentale groei. Dat vraagt om veel voedingstoffen. Vanuit eigen ervaring weet ik dat er soms een half brood per maaltijd in gaat. Mijn zoon groeide dan ook een centimeter per maand!
Toch speelt er meer. Omdat het beloningscentrum hyperactief is bij jongeren kiezen ze gemakkelijk voor vette snacks of zoetigheid. Deze leveren direct energie. Bovendien hebben zo moeite met gevolgen te overzien, zeker als dit de lange termijn betreft.
Daarbij komt het sociale aspect en groepsdruk. Als de grote groep kiest voor een zak chips i.p.v. een bruine boterham met kaas, is de kans groot dat jongeren hierin meegaan. Niet in de laatste plaats om niet buiten de groep te vallen. Je moet van goeden huize komen deze druk te weerstaan, ook als volwassene. Uit onderzoek blijkt dat 90% zwicht onder sociale druk.
Ze gaan steeds meer eigen keuzes maken en zijn hierin minder ontvankelijk voor goedbedoelde adviezen. Dit is onderdeel van het losmaken van eigen ouders. Net als de grote vrijheid die in de puberteit ontstaat om zelf snacks en etenswaren te kopen.
Nog een veel voorkomend fenomeen is onzekerheid en laag zelfbeeld. Ook dit kan direct gevolgen hebben op eetgewoontes. Je ziet met name in deze leeftijdsgroep dan ook eetproblemen en eetstoornissen ontstaan. Indien je hiervan signalen herkent, onderneem dan actie en zoek zo nodig hulp.
Gezonde voeding bevordert het immuunsysteem en groei, maar heeft ook effect op hersenen. Zo is vette vis (omega 3) wat veroudering van het brein tegengaat. Gezonde voeding zorgt voor het soepel houden van hersencellen zodat communicatie tussen de verschillende hersendelen vergemakkelijkt en geeft betere doorbloeding, ook van de hersenen.
Door de grote groei verbruikt een jongere ook meer dus we hoeven niet direct in paniek te zijn bij een dagje te veel of ongezonde voeding. Wel is het goed over voeding te praten, gezonde voeding aan te bieden en zelf als ouder het goede voorbeeld te geven. Door je te verdiepen in het eetgedrag van je kind en aansluiting te zoeken bij de motivatie van de jongere zelf, kun je samen zoeken naar redelijke afspraken.
Bekijk hier de folder over jongeren en voeding van het voedingscentrum
Wil je terug naar de hoofdtekst, klik hier.
Bronnen:
Hupper College Gedragsverandering
Voedingscentrum
Uw brein als medicijn