Ga ik sporten, gitaarles nemen, chillen met vrienden, Netflixen? Koop ik een iPhone7 of Samsung? Oh help, keuzestress!

We kiezen wat af in ons leven. Van kleine dagelijkse dingen tot grote keuzes die ons leven richting bepalen. Dit weekend las ik een interessant artikel in de krant: hak vooral die knoop door. Samen met eerder opgedane kennis op dit gebied zag ik voer voor deze nieuwe UP date.

Laatste tijd loop ik met zo’n gevalletje. Ik heb jaren getennist en ben enkele jaren geleden gestopt. Nu wil ik eigenlijk weer een sport oppakken. Allerlei gedachten passeren de revue: Zal ik weer gaan tennissen? Is fitness iets voor mij? Yoga lijkt me lekker ontspannen of mountainbiken, maar dat heeft weer hoge opstartkosten… Uiteindelijk zijn we enkele maanden verder en heb ik nog geen keus gemaakt. Inmiddels komt erbij dat ik mezelf onsportief en laf vind dat ik geen keus maak. Best raar eigenlijk, hoe zoiets in zijn werk gaat.

Wat gebeurt er nou eigenlijk als we keuzestress hebben en waarop baseren we keuzes die we maken?

Uit onderzoek blijkt dat we gemakkelijker en eerder een keus maken als de keus beperkt is. Een grotere keus heeft wel meer aantrekkingskracht, maar laat ons ook gemakkelijk twijfelen. Het schijnt dat bij meer keus, minder gekozen wordt. Veel keus werkt verlammend; we weten het niet meer en stellen keuzes uit of zien er zelfs vanaf een keus te maken. En wat blijkt? Het niet maken van een keus laat ons achter met een onbevredigend gevoel.

Het boeiende proces van besluitvorming.

Gerard Egan schrijft in zijn boek deskundig hulpverlenen een heel hoofdstuk aan hoe een besluit tot stand komt.
Hij verklaart dat er je bij het maken van keuzes in moeilijkheden komt als je:

  1. Geen beslissing neemt
  2. Een slechte beslissing neemt
  3. Het nalaat om een goede beslissing uit te voeren

Besluitvorming is een intern proces van het afwegen van voor- en nadelen. Verschillende mogelijkheden vergelijken, alternatieven bedenken en een uiteindelijke keuze bepalen. Vervolgens ga je de keus uitvoeren. Met name bij de voors en tegens is het belangrijk dat je weet wat je wil: Wat is voor jou belangrijk? Welk doel heb je voor ogen? Wat past bij je? Welke beperkingen zijn er? Enzovoort. Zelfkennis dus.

Terug naar het voorbeeld: voor mij is belangrijk buiten zijn, balans ontspanning/inspanning, kosten en ik wil een beetje ‘in shape’ blijven. Ik heb behoefte aan ‘een stok achter de deur’ en hou minder van krachtmeting/competitie. Een spelelement vind ik wel leuk. Ik heb de woensdagmorgen beschikbaar.
Vanuit daar kan ik me verder gaan oriënteren: Wat is er in de buurt? Welke kosten komen erbij? Wanneer worden bepaalde lessen gegeven?
Vervolgens analyseren of gevonden sporten aansluiten bij mijn verwachtingen en wensen. Zo kan kan ik een keus maken.

Nou, dat duurde even maar de keus is uiteindelijk gevallen op een soort lichte bootcamp. Lekker buiten in een kleine groep. Nu eerst nog even bellen of er plek is…

Wist je trouwens dat het maken van goede keuze bijdraagt aan de ontwikkeling van zelfvertrouwen?

Wil je weten wat UP kan betekenen bij het maken van lastige keuzes?

Kijk dan voor informatie op mijn pagina over keuzestress of neem een kijkje op de site van UP

 

Bronnen:
Boek: Deskundig hulpverlenen van Gerard Egan
Artikel: ‘hak vooral die knoop door’ NRC