Het is een steeds vaker gehoord en besproken probleem. Jongeren krijgen al op jonge leeftijd te maken met stress.
In een enquête van jongerenkrant 7days en EenVandaag zegt ¾ van de jongeren het te druk te hebben. 1/3 zei dagelijks stress te hebben en ¼ sprak over burn-out klachten. Bovendien daalt de leeftijd gestaag van jongeren die met stressklachten te maken krijgen.
Enkele mogelijke oorzaken van stress:
Allereerst de hoge sociale druk:
Erbij horen en veel vrienden hebben is de norm. Vanuit de puber bekeken niks nieuws. Wel is er veel veranderd met de komst van social media. Het continu in contact staan met de rest van de wereld gaat ten koste van tijd voor jezelf. Veel jongeren ervaren een sociale druk om te voldoen aan de verwachting; ze willen aan het ‘perfecte’ plaatje voldoen. Voor bevestiging worden het aantal like’s, hartjes en volgers nauwlettend in de gaten gehouden. Het gaat niet meer om het leuke moment beleven maar om het resultaat van de post.
Daarbij staan de jongeren onder een steeds hogere prestatiedruk. De zesjescultuur lijkt langzaam verleden tijd. Steeds meer worden onze jongeren afgerekend op de behaalde schoolprestaties. Ook sociale-, creatieve- en sportprestaties worden steeds belangrijker.
Uit onderzoek van het Trimbosinstituut, Universiteit Utrecht en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat 35% van de jongens en 42% van de meisjes prestatiestress op school ervaren. In 2001 was dit nog 16% en 19%. Een fikse stijging dus!
Toelatingseisen van vervolgopleidingen worden steeds strenger en met de opbouw van je CV kun je maar beter vroeg beginnen. Hoe hoger het niveau hoe beter, hoe hoger het punt hoe beter. Dat lijkt de tendens.
Deze druk wordt deels vanuit de scholier maar zeker ook vanuit ouders opgelegd. Steeds vaker en steeds intensiever bemoeien ouders zich met de schoolprestaties van hun kinderen. Kinderen hebben nu eenmaal de (hechtings-) behoefte om hun ouders tevreden te stellen. Daarbij komt dat kinderen gemakkelijk gewoontes van ouders overnemen. Ouders hebben ook vaak stress en drukke agenda’s…
Een ongezonde ontwikkeling.
Steeds meer jongeren hebben behoefte aan professionele begeleiding. Vaak gehoorde klachten: slapeloosheid, slechte concentratie, oververmoeid, paniekaanvallen, trillen en zweten. Daarbij weten we dat een geactiveerd stresssysteem steeds eerder stresssignalen oppikt. Er is dus veel aangelegen om stress te beperken en het liefst in een vroeg stadium aan te pakken.
Dat aanpakken kan. Up kan je daarbij helpen. Niet alleen begeleidt UP de jongere, maar zeker ook de ouders. Als ouder heb je veel te bieden om je kind te ondersteunen naar een rustiger en waardevoller leven.
Wil je weten hoe? Neem dan hier contact op met UP of bel: 06 55 13 76 99