ontspannen

Bij een dip, sombere buien of tijden van stress is wat (extra) zelfzorg een krachtig hulpmiddel. Je beschikt namelijk over ingebouwde natuurlijke vermogens die je kan inzetten om goed voor jezelf te zorgen, je veerkracht te vergroten en je beter te gaan voelen. Zonde om dit onbenut te laten toch?

Wat kun je zelf doen:

 1. Acceptatie
  Aandacht geven aan minder fijne gevoelens helpt. Het toestaan dat het er is, erkennen dat dit bij het leven hoort. Het schept namelijk rust en ruimte om verder te kunnen en te verwerken. Hoe sterker je gaat wegduwen of vermijden hoe groter de strijd.
 2. Bewegen
  Voldoende lichaamsbeweging zorgt voor gezond zenuwstelsel en dus hersenen. Het bevordert de doorbloeding. Bovendien stimuleert het de aanmaak van nieuwe hersencellen. Door sporten wordt dopamine en endorfine aangemaakt. Dit bezorgt ons een fijn gevoel en stimuleert ons geheugen. Daarnaast draagt bewegen bij aan een positief zelfbeeld. Kortom: wie zijn spieren traint, houdt ook zijn hersenen soepel.
 3. Ontspannen
  Zowel lichamelijk als geestelijk leveren we topprestaties. Op gezonde manier presteren vraagt om voldoende herstel. Regelmatig ontspannen helpt om informatie goed op te slaan en om je eigen (gezonde) stresssysteem in balans te houden. Mediteren, lezen of rustig muziek luisteren hebben bijvoorbeeld deze helende werking.
 4. Slaap
  In het verlengde van ontspanning ligt voldoende slaap. Organen gaan op de energie-besparingsstand, cellen vernieuwen zich en nieuwe ervaringen worden geordend. Globaal gezegd zorgt slaap voor mentale verwerking en fysiek herstel. Het gaat met name om de kwaliteit van de slaap, zodat je fris en uitgerust kan opstaan.
 5. Voeding
  Het is trendy: voeding en gezondheid. Er is veel te doen over verantwoorde voeding. Belangrijk is; volg je gezonde verstand. Eet regelmatig en matig tussendoortjes, vette snacks en zoetigheden. Wist je dat vis erg goed is voor hart en hersenen? Eten is een primaire levensbehoefte en het stimuleert het beloningscentrum van de hersenen, dus neem de tijd en moeite jezelf te verwennen met een lekkere maaltijd.
 6. Zelfcompassie
  Ben lief voor jezelf! We zijn vaak streng en hard als het onszelf aangaat. Sterker nog: onszelf bekritiseren werkt pikken hersenen op als dreigend gevaar en stimuleert stress. Kijk eens vaker naar jezelf als was je je beste vriend(in). Je kan zelfs jezelf letterlijk troosten. Dit zorgt voor oxytocine aanmaak. Het geeft ons een veilig gevoel en ons stresssysteem kalmeert.

Mens sana in corpore sano
“Een gezonde geest in een gezond lichaam” – Juvenalis.

Goed voor jezelf zorgen (zelfzorg) past binnen elke vorm van gezonde en verantwoorde lifestyle. Het werkt preventief én helend tegen lichamelijke en mentale problemen. Lichaam en geest gaan hand in hand.

Alle bovenstaande punten hebben met betrekking tot jongeren hun specifieke aandachtspunten en uitdagingen. Klik op de woorden om meer erover te lezen.

Natuurlijk zijn niet alle problemen met zelfzorg op te lossen. Soms heb je er een beetje hulp bij nodig. Problemen waar je zelf even niet meer gemakkelijk uit komt. Wil je graag hulp of weten wat UP voor je kan betekenen; klik hier