Steeds vaker hoor je het; spelen, het is oergezond voor het brein!

Spelen als kind, maar ook  als (jong-)volwassene. Het stimuleert het brein, motiveert en relativeert. Spel biedt ruimte om expressie te geven aan emotie.

Voor kinderen is dit doorgaans iets heel natuurlijks. Door te spelen leren ze. Denk maar eens aan rollenspel, inzichtspel, fantasiespel, concentratiespel, coördinatiespel, motorische spelletjes en ga zo maar door. Op deze wijze kan je de wereld ontdekken en onderzoeken. Vandaar dat spel essentieel is in de ontwikkeling van kinderen.

Samenspel helpt bij de sociale ontwikkeling. Je kunt samen spelen inzetten om een band op te bouwen of te verstevigen. Spel leert om te gaan met winst en verlies. Het brengt speelsheid, humor en daardoor ook relativering; het is maar een spelletje! Spel brengt ontspanning en focus.

Echt spel, zoals Psycholoog Gordon Neufeld zegt, gaat over spelen om te spelen, de lol ervan, niet het resultaat.

Hij ziet gevaar in de digitale spelletjes die steeds meer tijd van werkelijk spelen afneemt. Het verlies van het ‘echt spel’ brengt psychische problemen met zich mee.

Hij zegt: binnen spel leer je op een veilige manier uiting en woorden te geven aan emoties. Emoties hebben expressie nodig, anders verhoogt de kans op explosie. Juist binnen de vrijheid van spel kan je emotiehantering ontwikkelen. Zonder speelsheid voelen mensen zich oud en depressief. Hij vergelijkt de behoefte aan spel met slapen. Beide brengt geactiveerde rust.

Inmiddels is via wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat spelen kans op dementie en andere neurologische aandoeningen verkleint. Daarnaast stimuleert het flexibiliteit, optimisme, sociale vaardigheden, zelfontplooiing en creativiteit.

Ga eens lekker bellenblazen en ontdek hoe mindfulness dit is! Maak van taken een spelletje en zie wat dit met je motivatie doet. Speel eens boos, verdrietig en blij en geef expressie aan deze emoties. Speel met de hond en kijk eens hoeveel plezier dit je oplevert.  Ga kleuren, puzzelen, sporten, tuinieren, een potje pingpongen en beleef en ervaar. Je bent nooit te oud om te spelen. Sterker nog: er lijkt zelfs een relevant verband tussen gelukkig en succesvol zijn en regelmatig spelen 🙂

 

Bronnen:
Laat je kind niet los van Gordon Neufeld en Gabor Maté
Youtube: Dr Gordon Neufeld on the topic of play
Artikel ‘lekker spelen’ Psychologie Magazine