Heb jij een kind die tegen de puberteit aan schurkt? Laten we dan even praten over de pre-puberteit en bekijken wat je de komende jaren te wachten staat.

In groep 7 en 8 zijn de eerste ontwikkelingen zichtbaar richting de puberteit. Bij meisjes vaak eerder dan bij jongens. Gemiddeld zijn jongens een jaar later in de pubertijd. Allereerst is er de lichamelijke verandering. Heel voorzichtig zie je borstontwikkeling en een fikst groeispurt. Het slaappatroon begint langzaam wat te veranderen. Ze willen niet meer zo vroeg naar bed en liggen langer wakker voordat ze in slaap vallen.

Ook merk je wat vaker stemmingswisselingen. Ze beginnen zich steeds meer te interesseren in hun uiterlijk, kijken hierbij naar rolmodellen en langzaam ontstaat oog voor de andere sekse. Natuurlijk zijn de jongens van de eigen leeftijd nog véél te kinderachtig…

Wat betekent dit voor jou als ouder? Wat staat je allemaal te wachten? Want ook in de opvoeding zal je genoodzaakt zijn met je kind mee te veranderen om in goed contact te blijven met je kind.
Dit wil niet zeggen dat je overal in mee moet gaan, zeker niet! Daar waar nodig zal je duidelijke grenzen moeten stellen.

Het is verstandig je te verdiepen in je kind;

Langzaam breekt de tijd aan van losmaken. Ze gaan straks zelfstandig op de fiets naar de middelbare school. Willen met vrienden de stad in. Afspreken gebeurt meer en meer online via Snapchat en Insta.
Je zal vanuit vertrouwen meer vrijheid gaan bieden. Minder bepalen voor je kind maar in overleg met ze bespreken. Toch zijn jouw begeleiding en duidelijke kaders van groot belang.

Dit is niet altijd gemakkelijk. Juist omdat voor hen de tijd aanbreekt van afzetten, tegen grenzen aanschoppen, onredelijkheid en van de ene in de andere emotie schieten.

Enkele geruststellende gedachten:

  • De puberteit gaat voorbij
  • Ook een gezonde puber vertoont pubergedrag
  • Puber zijn ook heel leuk!

Wil je niet continu in conflict zijn met je kind en een sfeer van ruzie en chagrijn binnen je gezin? Dat kan! Volg eens een training bij UP en kijk wat jij kan betekenen voor je kind. Struggle je met een specifieke problematiek dan kun je kiezen voor een individueel traject, waarin we samen kijken waar je tegenaan loopt in contact met je puber.

 

Wil je meer weten? Neem contact op met UP.