Wanneer begint mijn kind met puberen? Dat is een vaak gestelde vraag.

Het is niet altijd heel erg duidelijk wanneer een kind start met puberen. Deze periode wordt regelmatig de pre-pubertijd genoemd.
Rond 10 jaar start de puberteit, zowel bij jongens als bij meisjes. Het is bekend dat jongens gemiddeld een jaar achterlopen in de meetbare veranderingen. Deze zijn bij meisjes dan ook eerder zichtbaar. Onder invloed van het geslachtshormoon (oestrogeen en androgeen) begint het lichaam zich te ontwikkelen.

Bij meiden is dit zichtbaar door een groeispurt en het lichaam krijgt meer vorm, heupen worden breder en er begint borstontwikkeling. Er komt haargroei onder de oksels en in de schaamstreek. Daarna volgt de menstruatie.

Bij jongens is kenmerkend de groeispurt. De groei van geslachtsorganen, bredere kaaklijn, haargroei oksels, schaamstreek en baard, soms ook borsthaar. De bekende ‘baard in de keel’: een overslaande stem die daarbij snel ook dieper wordt.

Naast alle lichamelijke veranderingen hebben de hormonen ook invloed op de hersenen. De hersenen maken tijdens de adolescentie een enorme groei mee. Allerlei hersengebieden komen tot ontwikkeling en de gebieden onderling gaan meer efficiënt samenwerken. Na de puberteit (rond 25 jaar) werken hersen gemiddeld 200 x zo snel als de hersenen van een 10-jarige.

Chronische moeheid:

door de puberteit verandert het slaappatroon. Het lichaam geeft steeds later melatonine af, ons natuurlijke hormoon. Het bioritme verandert. Pubers komen moeilijker in slaap. Dit terwijl hun lichaam eigenlijk door alle grote veranderingen meer slaap nodig heeft. Vaak moeten ze weer vroeg op om naar school te gaan. Dit zorgt voor een chronisch gevoel van vermoeidheid.

Hormonen hebben tenslotte ook erg veel invloed op gevoel. Hormonen geven een extra stimulans aan gevoelens. Je kunt je daardoor heel blij voelen maar ook erg verdrietig of neerslachtig. Daarbij is er een sterke ontwikkeling van de eigen sociale identiteit. Wie ben ik? Wat is mijn rol?

Zoals je kunt lezen; de puberteit is een zeer dynamische ontwikkelingsfase. Na de groei in het eerste levensjaar is dit de meest turbulente periode qua groei en ontwikkeling in een mensenleven. Niet gek dus dat je leven met een puber in huis even flink wordt opgeschud!

Wil je meer weten? Neem contact op met UP.

 

Bronnen:
Het puberende brein, Eveline Crone
Pubers zijn leuk! Tischa Neve
Wim Beyers, ontwikkelingspsycholoog