Jongeren anno 2022
Jongeren zijn sterk in ontwikkeling. Naast lichamelijke volwassenwording, ontwikkelen ook hun hersenen zich in razend tempo. Dit slurpt energie. Een jongere kiest hier niet voor, maar moet er wel doorheen, of hij wil of niet.
Dat kan behoorlijk heftig zijn, al die nieuwe ervaringen en gevoelens. Ook voor ouders kan de puberteit verwarrend zijn; het lijkt soms of je jouw kind kwijtraakt. Gelukkig is dit tijdelijk en mag je erop vertrouwen dat dit het natuurlijke proces naar volwassenheid is.
Dat puberteit soms lastig is, is niet nieuw. Socrates (470-399 v. Chr.) zei het al:
‘Onze jeugd heeft tegenwoordig een sterke hang naar luxe, heeft slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen …spreken hun ouders tegen en tiranniseren hun leraren.’
Elke generatie kampt met zijn specifieke hindernissen. Een groot verschil met de puberjaren van huidige ouders zit in het digitale tijdperk. Er is een wereld bijgekomen. We zijn altijd en overal traceerbaar en bereikbaar. De snelheid van leven is sterk toegenomen en onderhevig aan veel prikkels. We staan eigenlijk altijd aan.
Social Media
TikTok, Insta, Snapchat helpen je altijd in verbinding te staan met vrienden. Dit is leuk maar ook een enorme sociale druk. Beoordelen en beoordeeld worden. Alles lijkt maakbaar. Perfecte plaatjes van lichamen en outfits. Een spannend leven met leuke activiteiten en veel vrienden. Dit alles meetbaar gemaakt met likes.
Goed presteren lijkt de maatschappelijke norm, het geeft aanzien. Er wordt al jong nagedacht over invulling van je CV, het opbouwen van een netwerk. De druk is hoog is voor veel leerlingen. En…de keuze is reuze. Alleen al als je naar vervolgopleiding kijkt: het aanbod is bijna niet te overzien. Logische dat dit stressklachten veroorzaakt, perfectionisme en faalangst.
In de jaren 80 waren het de kernwapens. In 2020 was daar Corona; online onderwijs, uit de verbinding alleen op je kamer. Een nieuwe voedingsbodem voor angst, depressie en motivatieproblemen. En wat brengt de toekomst? Het zijn serieuze issues die hen boven het hoofd hangen: de pandemie, oorlog in Oekraïne, de klimaatsverandering.
Niet vreemd dat het aantal psychische klachten onder jongeren toeneemt. Heel belangrijk dus om ze in hun kracht te zetten, ze het vertrouwen te geven en zicht te bieden op een mooie toekomst.
Wil je meer weten of zoek jij hulp? Klik dan hier om contact op te nemen met UP.