Een frisse start van 2019? De scholen zijn gestart en het ritme is weer opgepakt. Al heel snel zijn de feestdagen vergeten. De focus ligt weer op nieuwe uitdagingen.

De meeste schoolgaande jongeren staan nu vlak voor hun proefwerkweek of schoolexamens. Eigenlijk direct alweer een spannende tijd. Tot laat leren of toch te lang uitstellen. Planningen maken, nakomen en op het juiste moment pieken. Door drukte, korte nachten en prestatiedruk kunnen gemakkelijk klachten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan (faal-)angst, oververmoeidheid, prikkelbaar (het korte lontje) en vermijdings- uitstelgedrag.

Daar kan je kind behoorlijk veel last van hebben en jij als ouder ook.

Wat kun je als ouder doen om er in stressvolle periodes te zijn voor je kind?

Enkele tips:

  • Zorg voor rust en regelmaat in huis. Geen feestjes, wel gezelligheid. Regelmatige en gezonde maaltijden en bewaak samen de bedtijden.
  • Probeer regelmatig thuis te zijn. Aanwezigheid van een ouder voelt vaak vertrouwd en veilig.
  • Stimuleer op tijd pauzes te nemen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het effectiever is om te leren met regelmatig korte pauzes dan uren aan een stuk.
  • Geef ze regelmatig een teken van verbondenheid. Vraag hoe het gaat, of het lukt, maar ook een extra knuffel of compliment is welkom in drukke tijden.
  • Verwen ze een keer extra; breng een kopje thee met wat lekkers boven of kook wat ze graag eten.
  • Bied hulp aan, maar dring niet op. Ongevraagde hulp werkt vaak averechts.
  • Geef vertrouwen. Gebruik positieve bewoording en humor.

Als er toch vaker ruzie is of je kind reageert nukkig op je, bedenk dat het tijdelijk is. Als ze het moeilijk hebben dan reageren ze het felste daar waar ze zich veilig voelen. En het is nou eenmaal zo, afzetten tegen ouders is functioneel; er wordt een eigen identiteit ontwikkeld. En dat is hard werken! Voor allemaal;)

Wil je meer tips, of speelt er een specifiek probleem? Neem gerust contact op en ontdek wat UP hierin kan betekenen.