herken je dit?
Herken je dit:
– Het lijkt wel of ik de enige ben die niet gelukkig is.
– Niemand snapt wat ik voel en doormaak en niemand luistert naar mij.
Troost je, daarin ben je niet de enige. Dit wil niet zeggen dat je jezelf niet verschrikkelijk klote en alleen kan voelen.
Jouw verhaal is uniek, want jij bent uniek! Je bent zeker niet de enige die stoeit met nare gedachten en rotgevoelens.
Uit cijfers van Gezondheid en Welzijn scholieren blijkt dat 1 op de 5 jongeren tussen 12 en 16 jaar psychische problemen ervaart. De aard van de problemen verschillen. Je kunt angsten hebben, zoals faalangst of angst om naar een feestje te gaan of angst voor spinnen.
Maar je kunt ook woede voelen. Woede op school of als dingen niet gaan zoals je wenst. Of je kunt last hebben van stressklachten, of dwanggedrag waardoor je 6x checkt of de deur op slot zit, je down voelen of je hebt iets naars meegemaakt waar je steeds aan moet denken. Dit zijn maar een aantal voorbeelden van allerlei obstakels waar je piekeren over kan gaan. En dat piekeren vraag véél energie.
Er zijn heel veel manieren van hoe je hiermee omgaat. Sommige zijn nuttig en prettig, bijvoorbeeld als je er met een goede vriend of met je ouders over kunt praten. Maar vaak ook lukt dat niet, heb je het gevoel dat niemand er voor je is en denk je dat anderen jouw problemen toch niet serieus nemen. Er kunnen ook minder functionele manieren ontstaan om met je probleem te dealen: je wordt boos, trekt je terug op je kamer, je gaat roken, of veel eten. Hoewel je diep vanbinnen echt wel weet dat dit niet zo handig is lijkt het op dat moment een goede manier te dealen met al je nare gedachten en gevoelens. Dit alles kan je verdrietig en wanhopig maken.
Je gaat op internet om erachter te komen wat je hebt. Je zoekt allerlei kenmerken en vergelijkt wat je leest met je eigen gevoelens. Stel jezelf dan eens de vraag; Hoe belangrijk is het dat er een naam hangt aan hoe ik me nu voel? Maakt dit je gevoel minder erg, lost het zaken op? Waarschijnlijk niet. Het kan je misschien zelfs extra onzeker en angstig maken.
Wat vaak wél werkt is eerlijk zijn naar jezelf en toegeven dat het even niet lekker lukt en dat dit oké is. Niet leuk, zeker niet, maar wel oké. Omdat ieder mens op punten komt in zijn leven waarop hij of zij het even niet meer weet hoe nu verder te gaan. Dit zijn de emoties die bewijzen dat je leeft, dat je mens bent. Gun jezelf de tijd om dit heel goed bij je binnen te laten komen…
Nu besef je dat ‘je soms klote voelen’ er kennelijk bij hoort. Het lost nog steeds niks op, maar misschien geeft het wel een beetje rust. Je mag er zijn met al je unieke gevoelens en gedachten. Hoe zou geluk eruitzien als we altijd gelukkig waren? `Op Facebook en Instagram lijkt iedereen een fantastisch leven te hebben. De één nog unieker dan de ander, maar geloof me, ook zij hebben nare ervaringen en gevoelens.
Je denkt nu misschien; Nou leuker wordt het dus niet… Jawel, besef dat het leven dynamisch is en gevoelens zijn geen vaste staat van zijn. Ben jij degene die het lef heeft om aan zichzelf te werken en problemen aanpakt?
Durven werken aan wat op je pad komt kan maar 1 kant op: UP.
Dat lukt je niet altijd alleen en dat hoeft ook niet, UP helpt je daarbij.