Hoe staat het met onze jeugd? Onze ouders zeiden over ons hetzelfde als wat wij nu denken: waar moet dat heen met de jeugd van tegenwoordig. Eigenlijk is het iets van alledag.

Socrates (470-399 v. Chr.) zei het al:

‘Onze jeugd heeft tegenwoordig een sterke hang naar luxe, heeft slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen…Ze geven de voorkeur aan kletspraatjes in plaats van training…spreken hun ouders tegen en tiranniseren hun leraren.’  

Hoe staat het nu eigenlijk met de jeugd anno 2019?

Materieel gezien heeft de huidige jeugd het gemiddeld genomen beter dan ooit. Ze hebben veelal geen gebrek aan zaken; gaan op vakantie, hebben voldoende kleren en allemaal een mobiele telefoon.

Anderzijds zijn er ook veel dingen veranderd die grote druk met zich meebrengen.
Zaken waar de huidige jeugd mee te dealen heeft:

  • Hoge sociale normen; erbij horen, social media, veel like’s, volgers en hits.
  • Veel prikkels; het tempo van leven en informatieverwerking ligt vele malen hoger dan voorheen.
  • Prestatiemaatschappij; afgerekend op wat je presteert, ze zijn vanaf jonge leeftijd druk met opbouwen van een cv, maar ook sportprestaties en creatieve prestaties zijn belangrijk.
  • Er zijn veel meer keuzes: kijk maar eens naar alle mogelijke opleidingen en studies.

Daarbij komt dat veel kinderen te maken krijgen met serieuze bestaansaantasting. Het aantal scheidingen is nog nooit zo groot geweest. Als je weet dat een veilige thuisbasis en hechting aan ouders een eerste levensbehoefte is, dan begrijp je dat dit grote weerslag heeft op de belevingswereld van kinderen. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor kinderen binnen een scheiding , maar desalniettemin lijken vaak kinderen de dupe van stukgelopen relaties tussen ouders.

Bekend is dat jongeren op steeds jongere leeftijd te maken krijgen met stress gerelateerde klachten en overbelasting.
Als ouder de taak dit te beperken, signaleren en reguleren. De basis daarvoor zit in jezelf. Welk voorbeeld geef jij aan je kind mee? Hoe vol is jouw agenda en welke verwachtingen heb je van jouw kind? Allerlei vragen om bij stil te staan en als ouder een keuze in te maken wat voor jou (en daarmee ook voor je kind) belangrijk is.

Wil je hier eens over praten of heb je behoefte aan een stukje begeleiding in jouw relatie met je kind? Neem contact op met UP de groeipraktijk.

 

Bronnen:
Het puberende brein van Eveline Crone.
Het sociale brein van de puber van Eveline Crone.
Puberbrein binnenstebuiten van Huub Nelis & Yvonne van Sark.
Het puberbrein, de missende handleiding van Ben Kamphuis & Aletta Smits.