Hechting is de basis van elke relatie.

De mate van hechting bepaalt de intensiteit van de relatie. Ook het ouderschap is een relatie. De relatie van een volwassen man/vrouw met een kind.

Bij de zwangerschap en geboorte maken ouders een hormoon aan die zorgt dat we ons willen hechten aan het kind. Het zien van een baby wekt drang om aan te raken, te verzorgen en te beschermen op. Deze hechting is hard nodig. Als dit niet zou zijn zouden we niet is staat zijn zo lang en intensief deze grote taak op ons te nemen. Dan zouden we bij tegenslag of problemen andere keuzes maken ten koste van het kind.

Ook het kind maakt direct hormonen aan om zich te hechten aan de ouders. Hechting is een primaire levensbehoefte. Net als eten zou een kind overlijden aan gebrek ervan. Een kind heeft de bescherming, liefde en warmte nodig om te kunnen overleven.

Schrijnende voorbeelden

Waarschijnlijk ken je de voorbeelden van weeshuizen in Roemenië uit de jaren 90 waar weeskinderen slechts een basisverzorging kregen. Het werd de verzorgers verboden liefde en warmte te bieden. De gezondheid van deze kinderen was dramatisch en de sterfte was schrikbarend groot. Ook bij dieren is onderzoek gedaan en het blijkt dat bij keuze dieren meer behoefte tonen aan warmte en aanraking dan aan voedsel.

Binnen een gezonde hechtingsrelatie waarin ouder wil beschermen, verzorgen en liefde geven en een kind zich wil hechten bestaat een natuurlijke vorm van macht. Macht heeft in onze cultuur en samenleving een beetje nare bijsmaak. Toch is macht essentieel binnen het ouderschap. Als ouder heb je de rol om de leiding en verantwoordelijkheid te nemen je kind liefdevol te begeleiden in zijn pad naar volwassenwording. Het kind is binnen de relatie afhankelijk en ontvankelijk voor de ouder. Zo ontstaat de wil loyaal te zijn en leren ze te vertrouwen op support en veiligheid van de ouders.

Wat betekent dit nou eigenlijk? Als er problemen ontstaan binnen de opvoeding van een kind wordt er vooral gekeken naar de vaardigheden van de ouder, of wat er mis is met het kind. Daarbij wordt nogal eens voorbijgegaan aan de bron; de (hechtings-)relatie. Binnen de relatie liggen vaak veel mooie mogelijkheden en kansen om samen aan te werken en te bouwen aan een waardevolle ouder-kind relatie.

Wil je meer weten of wil je een afspraak maken? Neem contact op met UP.

 

Bron:
De theorieën van Gordon Neufeld o.a. Laat je kind niet los