Week tegen Eenzaamheid
Van 30 September tot en met 7 oktober is de week tegen eenzaamheid. Een super initiatief vanuit Rijksoverheid die zich met name richt op de ouderen in de samenleving. En dat is nodig, want het is een veelvoorkomend probleem. Maar niet alleen onder ouderen. Eigenlijk speelt dit heel wijd in de samenleving. Veel mensen missen aansluiting of een warme emotionele band met mensen om hun heen.
Eenzaam is niet hetzelfde als alleen. Als je niemand om je heen hebt wil dat niet automatisch zeggen dat je geen verbondenheid ervaart. Het aantal mensen waarmee je een band hebt, is ook niet bepalend. Sommigen hebben de behoefte zich binnen grote groepen te bewegen, terwijl anderen juist liever enkele goede contacten onderhouden.
Zoals gezegd speelt eenzaamheid heel breed in de maatschappij. Zo ook onder jongeren! Deze groep is zeer gevoelig voor sociale betrokkenheid en hypergevoelig voor signalen van afwijzing. Jongeren die bijvoorbeeld zich kwetsbaar voelen, thuis een veilige basis missen, gepest zijn, sociale vaardigheden missen, zijn allemaal potentiële eenzame jongeren. Het probleem is dat juist deze groep bang is hun kwetsbaarheid te tonen. Ze willen niet nog meer ‘buiten de boot vallen’. Daarom houden ze liever gevoelens van eenzaamheid voor zichzelf. Het klinkt logisch, maar helpend is het helaas niet.
Hoe weet je dat je te maken hebt met eenzaamheid?
Zelf voel je dit. Je kan last hebben van negatieve gedachten als ‘ik hoor nergens bij’ of gevoelens van falen. Het gaat vaak gepaard met emoties als verdriet, angst en onzekerheid. Ook kan het zich uiten in gedragsmatige en/of lichamelijke signalen. Om een indruk te geven is hier een lijst van signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid.
Wat kan je doen tegen eenzaamheid?
Wanneer je het idee hebt dat mensen in je omgeving zich eenzaam voelen kan je met kleine gebaren al van grote waarde zijn. Je kan iemand aanspreken, betrekken, een appje sturen. Je kan een signaal geven van acceptatie als een glimlach, een knikje, een boks. Daarmee laat je de ander voelen; ik zie je, je bent oké. Wil je iets extra’s doen dan vraag hoe het gaat en heb eens een gesprekje.
Als je zelf eenzaamheid ervaart dan is het belangrijk dit te erkennen en manieren te onderzoeken hoe je hiermee om kan gaan. Ken je iemand die je vertrouwd met wie je jouw verhaal kan delen? Zijn er plaatsen waar je naartoe kan om anderen te ontmoeten? Eenzaamheid is iets wat je uiteindelijk alleen zelf kan doorbreken door ermee aan de slag te gaan. Doorbreek de taboe en zoek hulp; bij familie, bekenden of een specialist.
Ook UP begeleidt jongeren die last hebben van eenzaamheid. Je kan je verhaal delen en samen kijken welke oplossingen er voor jou kunnen werken.
Interesse? Klik dan hier om contact op te nemen met UP.