…En het liefst tot zo laat mogelijk. Op zich niets nieuws onder de zon. Heel verklaarbaar:

  • het lichaam geeft in de puberteit steeds later het slaaphormoon melatonine af.
  • loskomen van de ouders, zelf beslissen wanneer je gaat slapen, het bevestigt de autonomie.
  • het digitale tijdperk draagt ook zijn steentje bij aan ‘laatslaap’ gedrag. Tot diep in de nacht licht het scherm op (blauw ‘scherm’licht remt de aanmaak van melatonine) Geen wonder dat KLM haar piloten verbiedt de GSM op het nachtkastje te leggen.

En helaas voor alle jeugd die in het weekend een gat in de dag slaapt; uit onderzoek blijkt dat dit niet de oplossing is tegen opgebouwd slaaptekort.

Ook blijkt dat jongeren wel weten wat een gezond slaappatroon inhoudt (9 uur slaap). Helaas zijn ze minder bekend met de gevolgen van een sterk afwijkend slaappatroon. Veel jongeren verheffen laat slapen tot norm en voelen weinig behoefte dit te veranderen.

Slaap kun je zien als de resetknop van lichaam en geest.

Herstelwerkzaamheden worden passief en actief uitgevoerd: indrukken worden verwerkt en ons geheugen wordt opgeladen. Spieren ontspannen, er worden nieuwe (huid-)cellen (schoonheidsslaapje is dus geen fabeltje;). Afweerstoffen worden aangemaakt wat ons immuunsysteem versterkt. Ook wordt het spijsverteringssysteem tijdens onze slaap op orde gebracht.

Als je regelmatig slecht slaapt kun je een slaaptekort ontwikkelen. Dit kan zorgen voor een verstoord eetpatroon. Het verstoort het immuunsysteem. Slaapgebrek maakt vergeetachtig en vertraagt het reactievermogen. Ook heeft slaaptekort psychische weerslag; je raakt oververmoeid, futloos en bent sneller geprikkeld. Vaak ontstaan bij verstoorde slaappatronen meer nare dromen en nachtmerries. De hersenen krijgen te weinig kans alle indrukken te verwerken.

Klinkt best logisch hè? Dat slaap en stress/depressie hand in hand lijken te gaan: stress zorgt voor slecht slapen en slecht slapen geeft stress in lichaam en geest. Precies daarom zal werken aan een gezond slaappatroon bijdragen in de aanpak van stress en neerslachtigheid. Werken hieraan lukt met een passend actieplan.

En ouders…er is winst te behalen! Het motiveren van gezond slaapgedrag heeft een positief effect op jongeren.

Wil je weten hoe? Lukt dit niet in je Uppie? UP helpt je daarbij.

 

Bronnen:

  • Youngworks
  • Slaap Informatie Centrum
  • InfoNu: Mens en Gezondheid
  • Het puberende Brein, Eveline Crone
  • Erasmus magazine; hoger onderwijs persbureau