depressie bij jongeren

Deze maand is er opvallend veel aandacht voor jongeren met psychische problemen op televisie. Niet gek als je weet dat 1 op de 5 jongeren kampt met depressie en burn-out klachten.

In Dreamschool (maandag NPO3 20.25uur) ontmoet je 14 voortijdige schoolverlaters die een kans krijgen weer te gaan leren zodat er meer toekomstperspectief kan ontstaan. Alle 14 hebben ze een verleden gekleurd door pesten, verslaving, moeilijke thuissituatie enz.

Vorige week is True Selfie (BNN dinsdag NPO3 21.55 uur) van start gegaan. Hierin filmen en vertellen 8 jongeren met psychische problemen over zichzelf en waar ze tegenaan lopen. Ook wordt er o.l.v. een psycholoog met elkaar in gesprek gegaan.

In Tweestrijd (EO woensdag NPO3 21.40uur) worden 3 jongeren met psychische problemen die ook worstelen met zelfmoordgedachten gekoppeld aan 3 jongeren die terminaal ziek zijn. Hoe kijken zij tegen de dood en wat hebben ze elkaar te bieden.

“Maken we depressie niet te hip?”

Het doel is openbreken en bespreekbaar maken van psychische problemen onder jongeren. Daarbij rijst regelmatig de vraag: versterken we de trend met als deze aandacht? Niets is minder waar. Een psychische aandoening is moeilijk te faken. Wel kun je al snel actie ondernemen als je bij jezelf ontdekt dat dingen niet goed lopen. Ook kunnen ouders signalen van hun kinderen sneller oppikken en deze gebruiken om in gesprek te gaan. En hoe eerder je dit aanpakt, hoe beter het resultaat.

Wacht niet totdat je de wanhoop nabij bent, of totdat je uitvalt in het normaal dagelijks functioneren. Jij hebt de sleutel van verandering in handen. Besef dat je een kanjer bent als je de moed hebt te investeren in jezelf. Je leert je eigen krachten kennen, grip te houden op je eigen leven en te dealen met dat wat op jouw pad komt. Zo ontwikkel je veerkracht en flexibiliteit. Kortom; Je kunt er alleen maar van groeien!

Wil je weten hoe? Neem dan contact op en kijk wat UP hierin kan betekenen.

Klik hier voor het complete ‘depressie’ programma van NPO3.