Enkele tips om op een meer effectieve manier te communiceren met jongeren.

Probeer echt naar ze te luisteren.

Dat betekent enerzijds dat je aandacht toont voor de jongere. Anderzijds dat je oor heb voor wat ze je willen vertellen. De jongere zit vaak niet te wachten op jouw kritiek of oordeel of een voor jou passende oplossing geeft. Door in volle aandacht te luisteren, de jongere aan te kijken, wat te knikken of schudden (stem af op de ander) en soms wat bijpassend geluid laten horen (ahh, goh, nou, hmmm) laat je voelen dat je erbij bent. Ben oprecht. Let op dat er geen na-apen of cynisme is in jouw reactie. Dit heeft een puber onmiddellijk in de gaten met het risico dat ze roepen: ‘Meen je deze!?’ En vervolgens zwaar geïrriteerd weglopen.

Choose your battles.

Kijk wat werkelijk belangrijk is om woorden aan vuil te maken of een mogelijke strijd aan te gaan. Dit kun je gemakkelijk doen door jezelf de vraag te stellen: Wat is het ergste wat gebeurt als mijn kind/deze jongere dit op zijn/haar manier doet? Vallen de gevolgen mee, laat het dan soms voor wat het is. Het kan dan handig zijn even te doen of je iets niet hoort of ziet. Beperk je tot wat wel belangrijk is. Ben daar duidelijk en concreet over.

Verwoord jezelf positief.

Dit komt veel gemakkelijker binnen. Het beloningscentrum van jongeren is namelijk hypersensitief voor complimenten, beloningen en positief taalgebruik. Dus vermijdt te vertellen wat je niet wil, bespreek wat je wel wil. Bijvoorbeeld: ‘Als je niet direct naar huis komt gaan we geen nieuwe voetbalschoenen kopen vanmiddag.’ Beter kun je zeggen: ‘Als je wel snel naar huis komt, kunnen we vanmiddag nog nieuwe voetbalschoenen gaan kopen.’ Easy toch? En klinkt veel leuker 🙂 Overigens werkt een dosis humor ook verbindend.

Neem de jongere serieus als gesprekspartner.

Bekijk samen wat hij/zij zelf kan beslissen en regelen. Leg niet steeds jouw regels op maar vraag ook eens wat de jongere redelijk lijkt en kijk of je samen tot een oplossing kunt komen waar je allebei tevreden mee bent. Natuurlijk kan je wel duidelijk zijn over de afspraak die daaruit voortvloeit: afspraak is afspraak. Straf werkt overigens averechts. Veel effectiever is het ze zelf de consequentie te laten ervaren van hun eigen gedrag; hiervan leren ze het meeste.

Loop je vast in het contact met je kind of wil je meer weten? Kijk dan wat UP voor je kan betekenen.
Wil je direct contact, ga dan door naar onze contactpagina. Bellen of mailen kan ook.

 

Bronnen:
‘Pubers zijn leuk!’ van Tischa Neve
Eigen ervaringen als moeder van 3 pubers en vanuit de praktijk