Luister je wel?

Zeg luister eens even…Hoor je me wel?
De basis van werkelijk contact maken met iemand is luisteren. Vaak zijn we geneigd iemand aan te vullen (…of in te vullen). Van adviezen en tips te voorzien (Weet wat je eens moet doen…). Of onze eigen ervaring te benoemen (Oh, dat heb ik ook want …)
Voordat iemand zijn verhaal verteld heeft wordt er al een mening of oordeel gevormd of geuit. Open eindjes in het verhaal worden automatisch ingevuld zonder uit te vragen. Jammer, want het staat echt contact maken met de ander in de weg.

Het klassieke Chinees heeft een prachtig teken voor luisteren. Alle elementen waar het om draait bij betekenisvol luisteren. Er werkelijk zijn voor de ander. Dit bestaat uit 5 tekens;

  1. Oor; Werkelijk horen wat de ander wil delen
  2. Mind/respect; Heb respect voor de ander zoals luistert naar een koning
  3. Oog gericht op de ander; Maak oogcontact met de ander.
  4. Onverdeelde aandacht; Ben aanwezig, biedt met al je aandacht de ruimte aan de ander te vertellen.
  5. Met heel je hart; Verdiep jezelf in wat de ander zo raakt of bezighoudt

Betekenisvol luisteren

Met name als ouder, onze opvoedkundige verantwoordelijkheden en ervaring, zijn we geneigd te weten wat goed is voor onze jeugd. Daag jezelf uit om minimaal 1x per dag echt te luisteren naar je kind/puber. Het kan veel opleveren:

  • Je kind leert open en eerlijk te vertellen wat hem bezighoudt.
  • Leert om eigen gedachten en gevoelens te benoemen.
  • Hij/zij voelt zich serieus genomen.
  • Je kind voelt zich werkelijk gehoord.
  • Het verstevigt en verdiept het contact tussen ouder en kind

Het gaat er niet altijd om dat je kind gelijk heeft of niet. Belangrijk is te beseffen dat het zijn/haar beleving is van de waarheid. Biedt tijd en ruimte zijn/haar verhaal te delen, verdiep in wat de ander raakt of bezighoudt. Parkeer even je eigen ervaring, mening of oordeel. Luister tussen de regels door en vraag uit als er dingen niet helemaal helder zijn. En als het wenselijk is kan je kort samenvatten om te checken of je de ander goed hebt begrepen. Dàt is met aandacht luisteren.

En zo start ook een traject bij UP

 

Neem vrijblijvend contact op, dan kunnen we samen bespreken wat UP voor jullie kan betekenen.