Eigenlijk weten we allemaal dat bewegen belangrijk is. Ongemerkt zijn we in onze cultuur steeds minder gaan bewegen. Het leven lijkt zo ingericht dat alles efficiënt en gemakkelijk mogelijk verloopt, met zo min mogelijk inspanning. Neurowetenschapper Shane O ’Mara: we lopen gemiddeld 2 km per dag. Een eeuw geleden was dat 15 km.

Ook jongeren liggen onder de loep. Door de grote toename van (spel-)computer en schermtijd is bewegen sterk afgenomen. Zelf het sociale leven speelt zich grotendeels online af. Eind vorig jaar kwam er nog een noodkreet n.a.v. onderzoek van het WHO (World Health Organization): 4 op de 5 jongeren tussen 11 en 17 jaar beweegt te weinig.

Er is een duidelijk verband tussen lichamelijke gezondheid en hersenen. Als spieren achteruitgaan, gaan ook de hersenen achteruit. Bovendien kunnen sociale vaardigheden achterblijven. Logisch dus dat een gebrek aan bewegen kans op somberheid en depressie vergroot.

Er zijn met beweging en sport direct veel winstpunten te behalen. Het versterkt long- en hartfunctie, spieren en botten. Ons immuunsysteem verbetert wat bijdraagt aan een herstellend en genezend vermogen. Bovendien brengt beweging ook mentale veerkracht en flexibiliteit.

bewegen

Voldoende lichaamsbeweging zorgt voor gezond zenuwstelsel en dus ook hersenen en een betere doorbloeding van het lichaam. Sporten stimuleert ons geheugen. Het maakt sneller, scherper en meer alert. Bewegen is effectieve manier angst te bestrijden.

Er wordt dopamine en endorfine aangemaakt. Dit bevordert de communicatie tussen verschillende hersencellen en zorgt voor een prettig en tevreden gevoel. Bovendien stimuleert sporten de aanmaak van nieuwe hersenscellen en zo blijft je brein elastisch.

Sporten geeft je een goed gevoel over jezelf, wat bijdraagt aan zelfverzekerdheid. Uit onderzoeken blijkt dat ons denkvermogen door beweging enormtoeneemt. Ook zijn we alerter. De flow waarin sporten je brengt maakt het brein: spontaan, creatief en positief.

In tegenstelling tot verslaving waar je steeds meer van nodig hebt stimuleert bewegen op een zachte manier het pleziermechanisme waardoor dit gevoeliger wordt en juist eerder gaat reageren.

 

Wil je terug naar de hoofdtekst, klik hier.

 

Bronnen:
NRC 31 Januari 2020 interview met Shane O ‘Mara
EOS wetenschap
Uw brein als medicijn
NOS.nl